MINNESTALLRIK från Gällivare

 

Minnestallrik från Gällivare nummer 1 – 6,

Kan hämtas hos Bruno Videberger till ett kontantpris av 150 kr. Om tallrik skall skickas                    så kan det göras till ett total pris av 300 kr.

Tallrik nr 5 1983 – VÄDERKVARN Vid infarten från Porjus, högt uppe på en skogsklädd höjd, kvarnbacken, ligger Sveriges nordligaste väderkvarn. Den uppfördes ursprunligen i Byn Yrttivaara på 1860 talet. Intill kvarnen ligger hembygdsområdet. Området förvaltas av Gällivare hembygdsförening. Motivet har tecknats av Jorma Räisänen efter foto. Tallriken tillverkas i begränsad upplaga av Gustavsberg.

Tallrik nr 4 1982 – Kaitumkapellet Kapellet byggdes 63-64 som minnesmärke över Dag Hammaskjölds insatser för freden. Grundformen är hämtad från den lapska kåtan. Kajtums slöjdare prydde kapellet med sameslöjd. Anhöriga till Dag Hammarskjöld akänkte kyrkklockan. På´klockan finns följande inskription ”ETT LANDSKAP KAN SJUNGA OM GUD” Den 2 augusti 1964 invigdes kapellet av biskop Ivan Hylander. Kapellet är rest i fjällvärden. Motivet har tecknats av Jorma Räisänen efter foto. Tallriken är tillverkad i begränsad upplaga av Gustavsberg.

Tallrik nr 6 1984 – Gamla Tingshuset byggdes 1889 på nuvarande komunkontorets tomt. Arkitekt var Carl Österman. I tinshuset hölls tingssammanträden och sockenstöämmorna. Tingshuset revs sommaren 1953. Motivet har tecknats av Jorma Räisänen efter teckning av Eje Åsbrink. Tallriken är tillverkad i begränsad upplaga av Gustavsberg

Talrik nr 2 1980 – Gruvspel Kapten. Högst uppe i Malmberget i Kapten kan detta gruvspel beskådas och som är uppförd 1914. 1:a skipen gick i mars månad. I skipen kuinde lastning ske upp till 5 ton och då var hastigheten 3 m/s. Dubbelt så snabbt och dubbelt så stor last än tidigare. Spelet såg giganitskt och besöktes av många delegationer. Tusen ton malm per skift klarade skipen. På 1950 – talet hade spelet tjäntat ut. Spelet användes därefter i begränsad omfattning för persontransport fram till slutet av -60 talet. Motivet har tecknats av Jan Sandblom efter foto. Tallriken har tillverkats i begränsad upplaga av Gustavsberg.

Tallrik nr 3 1981 – Fjällnäs slott. Byggnaden uppfördes av överste C.O Bergman i slutet av 1880 -talet. Fjällnäs blev disponentbostad för Gellivare Malmfält. Under slottets storhetstid besöktes det av Kung Oscar II 1894 och samma år även av Svensk Riksdagen. På Fjällnäs kan man beundra den dåtida Snickarglädjen. Slottet ligger i en vacker naturpark. Motivet har tecknats av Jan Sandblom efter foto. Tallriken är tillverkad i begränsad upplaga av Gustavsberg.

Tallrik nr 1 1979 – Lappkyrkan. Lappkyrkan även kallad ”ettöreskyrkan” fick namnet efter att kung Fredrik år 1739 befallde att ”Hwart matlag i hela Sveriges rike skulle samla in 1 öre silvwermynt” i fyra år. Året därefter startade kykobygget. Fjällsippan i motivet är en typisk fjällblomma. Motivet har tecknats av Sven Jonson efter foto. Tallriken har tillverkats i begränsad upplaga av Gustavsberg